Haal meer uit je training met springtouwen

Haal meer uit je training met springtouwen

Zo haal je meer uit je training met touwtjespringen

Weinig dingen zijn zo gezond als touwtjespringen. Het is één van de meest intensieve workouts die er zijn. Iedereen die het wel eens heeft gedaan zal dat bevestigen: zo haal je meer uit je training met touwtjespringen. Met touwtjespringen train je niet alleen effectief 90% van alle spiergroepen, maar het verbetert ook je conditie en vetverbranding. Daarnaast is het vooral erg leuk! Je kunt lekker variëren door bijvoorbeeld een relaxed tempo af te wisselen met snelheidsoefeningen. En niet onbelangrijk: je kan het bijna overal doen. Zoek een mooie plek, push jezelf en verbeter je mentale en fysieke conditie.

Touwtjespringen vereist focus. Na een tijdje oefenen zul je merken dat het ook een meditatief effect heeft, een middel om de dagelijkse drukte even los te laten. Zo haal je meer uit je training met touwtjespringen. Alleen jij en je springtouw. En met onze springtouwen mag je wel gezien worden.

Een van de vele voordelen van touwtjespringen is dat het kan worden beoefend als vervanging van of aanvulling op andere sporten. Zo zijn er zeer diverse oefeningen om bijvoorbeeld spierkracht, uithoudingsvermogen en coördinatievermogen te trainen.

Dit zijn mijn favoriete oefeningen:

Oefening 1 – Tot de 100
Dit is mijn favoriete oefening om de spieren op te warmen. Spring met beide voeten tegelijk in één keer tot 100. Gaat het met mis bij 99? Jammer dan, dan moet je opnieuw vanaf 0 tot het lukt om zonder onderbreking tot de 100 te komen. Mocht dit te makkelijk worden, ga dan door en spring 100 met links en 100 met rechts. Je kunt dit om en om afwisselen door 10 links en 10 rechts te springen. Herhaal dat 10x per been en je bent dan voldoende opgewarmd om de volgende oefeningen te beginnen.

Oefening 2 – 2 minuten snelheidsoefeningen voor betere conditie
Zet een timer op 2 minuten en maak binnen deze tijd zo veel mogelijk omwentelingen. 2 minuten is 1 set. Begin met 1 of 2 sets als beginner. Als gevorderde probeer dan 6 tot 8 sets, met maximaal 1 minuut pauze tussen de sets.

Oefening 3 – Duurzame spierontwikkeling
Kies een favoriete playlist of laat je inspireren door de Keep Jumping playlist op Deezer (een soort spotify) en bouw je training ritmisch op. Zet een timer op 5 minuten voor beginners en 15 minuten voor gevorderden en blijf zo lang mogelijk springen zonder pauze.
Blijft je touw aan je voet hangen? Niet balen, blijf focussen op de muziek en gewoon doorpakken. Als je lichaam dit aangeeft, neem dan kleine slokjes water tussendoor – maar niet te veel. Neem na een sessie enkele minuten pauze om je lichaam te laten herstellen.
Inmiddels kan ik 3 sessies achter elkaar volhouden. Hoeveel kan jij er? 😉

Ben jij een bootcamp-instructeur of een trainer op het gebied van (free) runnen, voetbal, fietsen, zwemmen, aerobics, skiën of atletiek, dan helpen wij jou graag om meer te halen uit je lessen. Onze professionele springtouwen zijn gericht op langdurig gebruik en daardoor extra geschikt voor intensieve training. Wij verkopen ook aan organisaties, sportscholen, scholen. Neem contact op voor de prijzen en mogelijkheden.

De beste springtouwen om te leren touwtje springen